luni, 25 iunie 2018

SVC 2018 - Atelier de cusături tradiționale


Ornamentele cusute au însoțit viața țăranului român în toate etapele existenței sale. Sunt semne nu numai ale dragostei pentru frumos dar și ale însoțirii acestuia cu natura, de  unde s-a inspirat și în cinstea căreia a creat. 

Motive populare cu  o largă răspândire pe tot teritoriul țării - soarele, coloana, ochiul, vârtelnița - sunt cunoscute și în zona Țării Oltului (uneori suprapusă Țării Făgărașului) iar semnificațiile lor devin din ce în ce mai variate.

Cusăturile populare au suflet - sunt însuflețite de mâinile celor ce le realizează și trăiesc odată cu înșiruirea zilelor creatorului lor. 

Ne revine și nouă, tinerilor, sarcina de aduce mai departe frumusețea cusăturilor populare, de a le face din ce în ce mai vii și mai apreciate.

Iată cum au reușit copiii de la Școala din Arpașu de Sus, sub îndrumarea doamnei creator popular Aurelia Dobrilă, să pună în valoare, prin migală și dăruire, o părticică din sufletul lor pur.



A transmite o fărâmă din sufletul și frumusețea cusăturilor populare
este nu numai un drept, ci și o obligație a tinerelor generații. Nu ne putem regăsi cu adevărat decât în valorile tradiționale și în conștiința simplă și generoasă a țăranului român.

Mulțumim copiilor ce au făcut să vedem cu alți ochi frumusețea cusăturilor tradiționale românești - Eliza, Denisa, Larisa, Miruna, etc.
Mulțumim doamnei Aurelia Dobrilă - Reli, cum o numesc apropiații, că și-a făcut timp și pentru noi! 

:)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu